Balcón de Europa

Het Balkon van Europa

Het Balkon van Europa heeft zijn naam te danken aan Koning Alfonso XII.
Het fort dat voorheen op deze plek stond is door de aardbeving van 1885 compleet verwoest.
Bij zijn bezoek aan de rampplek was hij zo onder de indruk van het uitzicht dat hij de plek het Balkon van Europa noemde.
Zo gaat de legende, maar historisch gezien was de naam Balcón de Europa al vastgelegd vóórdat de Koning de plek kwam bezoeken.
Dit werd pas veel later ontdekt, maar het verhaal van de Koning en zijn bezoek was al verspreid onder het volk en is zo geschiedenis geworden.
Ter nagedachtenis aan zijn bezoek is er een levensgroot bronzen standbeeld van hem geplaatst en is hij voor altijd met het Balkon verbonden.

Het voormalige fort was speciaal gebouwd tijdens de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog van 1808-1814, ook wel de oorlog van het Iberisch Schiereiland genoemd.
Dit was een gewapend conflict tussen de Spanjaarden, Portugezen en Britten aan de ene kant en de Fransen onder Napoleon aan de andere kant.
Zo konden de Spanjaarden weerstand bieden aan piraten en met verdekt opgestelde kanonnen schieten vanuit de grote torens die langs de kust stonden opgesteld.
Deze kanonnen maakten deel uit van La Batería, het kanonnenarsenaal.
De enige twee kanonnen die na een Britse aanval op la Batería in 1882 zijn overgebleven, zijn op het Balkon van Europa neergezet.

Het uitzicht vanaf het Balkon is écht prachtig.
Doordat het Balkon uitsteekt boven zee heb je fantastisch zicht op de kustlijn van Zuid Spanje.
Aan de ene kant kijk je uit op Playa Calahonda, het meest gefotografeerde strand van Nerja en aan de andere kant playa La Caletilla.
Het is het bruisende hart van Nerja geworden waar je gezellig kunt wandelen, eten, drinken en is het ook dé plek voor feestactiviteiten, zang en dans optredens, bruiloften en religieuze processies.