El pueblo blanco

Het witte dorp

Één van de best bewaarde Zuid Spaanse bergdorpjes uit de tijd van de Moren, Frigiliana.

Frigiliana ligt 7 km ten noorden van de kustplaats Nerja.
Via een goed begaanbare weg rijd je hier al in een kwartier naartoe.
Je parkeert de auto aan de rand van het dorp en gaat te voet verder.
Wandel door de smalle pittoreske straatjes naar Plaza de Iglesia, het plein van de San Antonio kerk.
Bezoek onderweg de Frigiliaanse boetiekjes en beleef de charmante sfeer die het dorpje uitstraalt.

Aan de rand van het oude centrum van Frigiliana ligt de eeuwenoude suikerfabriek El Ingenio (het Verstand)
Hier produceert men suikerhoning (Miel de caña), wat stroop uit suikerriet betekent.
De suikerfabriek bracht Frigiliana economische welvaart en exporteert tot vandaag de dag hun miel de caña, een zuid Spaanse delicatesse van Arabische oorsprong, nog door heel Europa.

De suikerfabriek was in 2001 het decor voor opnames van de Bertolli pastasaus reclame én alle vrouwen in de tv commercial komen uit Frigiliana!

Deze, nog als enige werkende suikerfabriek van Europa, was voorheen het paleis van de Graven van Frigiliana (Palacio de los Condes de Frigiliana).
Dit paleis werd gebouwd aan het einde van de 16de eeuw nadat de Moren (los Moriscos) op 28 mei 1569 voorgoed uit het dorp verdreven waren.

El Fuerte

De berg waar Frigiliana tegenaan is gebouwd heet El Fuerte.
Vanaf de top heb je een prachtig panoramisch uitzicht over bijna de hele kust van La Axarquía en het Parque Natural Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama.
De laatste resten van het vrijwel geheel verwoestte Moorse fort dat hier was gebouwd kun je via een hiking route van ongeveer 2 uur nog steeds bereiken.
Hier vluchtten de laatst overgebleven Moren in het heetst van de strijd naartoe om zich daar van de 963 meter hoge berg te storten om zo aan gevangenschap en executie door de Spanjaarden te ontkomen.
Volgens de lokale bevolking liggen onderaan el Fuerte nog botten en wapens van de Moren in het struikgewas én als je geluk hebt kán je tijdens deze klimtocht nog Moors muntgeld vinden!