Verano Azul – Blauwe zomer

In Spanje is het plaatsje Nerja vooral bekend door de populaire televisieserie Verano Azul.
Verano Azul is opgenomen in 1980 en is een serie waarin de avonturen van de kinderen Desi, Javi, Pancho, Quique, Piraña, Tito en kapitein Chanquete te volgen zijn tijdens hun vakantie in Nerja.
Het vissersbootje La Dorada, dat een belangrijkere rol speelde in de serie, kun je nog steeds bezichtigen in El Parque Verano Azul.

Verano Azul is nog altijd erg bekend en de naam kom je nog steeds tegen bij busreisorganisaties, appartementen complexen en dergelijke.
In en rondom het park vind je tegeltjes beschilderd met de foto en naam van de acteurs uit de serie.
Naar kapitein Chanquete is zelfs een jaarlijks terugkerend festival vernoemd!

Als je goed oplet kun je nog steeds acteurs uit de serie tegenkomen in Nerja.
Zo ook Tito (Miguel Joven).
Hij geeft excursies in Nerja en omgeving, door de grotten van Nerja, naar ‘het balkon van Europa’ en natuurlijk naar de filmlocaties uit de serie.
Miguel is een uitzonderlijke gids, spreekt erg goed engels en je kan een private tour boeken waarbij je een intieme rondleiding krijgt door de grotten van Nerja na sluitingstijd.
Verken met hem geheime ruimtes die gewoonlijk afgesloten zijn voor publiek. Een paar euro duurder maar, een bijzondere ervaring rijker!

Wat weinig mensen weten is dat de cameraman en geluidsman van Verano Azul nog steeds in Nerja wonen en je ze vaak tegen kan komen.
José Luis (camera) en José Antonio (geluid) zijn neven van elkaar en genieten inmiddels, in de badplaats, volop van hun pensioen.
Zij hebben een internationale carrière achter de rug en hebben gewerkt aan films met daarin o.a. Sean Connery, Anthony Hopkins en Audrey Hepburn. Hieronder een foto van de cast en crew ( José Antonio met hoed zittend in het midden )

José Antonio is inmiddels, zoals hij het zelf noemt:
Mi abuelito español ( mijn Spaanse opaatje)
We whatsappen regelmatig en als ik in Nerja ben doen we een hapje en een drankje samen met zijn neef José Luis in een typisch Spaanse chiringuito (strandtent).

Vamos a la Playa
Frigiliana
Buitenactiviteiten
Balcón de Europa
el Acebuchal
Mirador de Maro Cerro-Gordo